15.5 C
Vilnius
2024 / 09 / 08

Perduodame telefoną, kompiuterį kitam asmeniui: kaip apsaugoti duomenis?

Ar jau skaitete?

Padovanoti nebereikalingą, nenaudojamą kompiuterį į antras rankas – sveikintinas žingsnis. Tai kažkam suteiktų džiaugsmo, prailgintų prietaiso naudojimo laiką, pats prietaisas netaptų atliekomis, būtų tausojami energijos ir žaliavų ištekliai. Panašiai teisingas žingsnis būtų naudotą prietaisą parduoti. Tik kaip asmuo, kuris perduoda prietaisą, galėtų apsaugoti savo asmeninius duomenis? Ko reikėtų nepamiršti?

- Reklama -

Grėsmę kelia neatjungtos paskyrų prieigos

„Pagrindinės grėsmės perduodant kitiems savo naudotus įrenginius susijusios su tuo, kad, pavyzdžiui, kompiuteryje, planšetiniame kompiuteryje, mobiliajame telefone gali likti neatjungtų prieigų prie jūsų paskyrų, pavyzdžiui, prie elektroninio pašto, socialinių tinklų, pokalbių programėlių, mokamų žiniasklaidos portalų versijų. Gali likti naršyklėse išsaugotų slaptažodžių ar mokėjimo kortelių duomenų, programėlėse leidžiančių atlikti mokėjimus be papildomo autentifikavimo ir panašiai“, – atkreipia dėmesį Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos IT skyriaus patarėjas Valdas Šulinskas.

Kitos grėsmės – įrenginio atmintyje ar standžiajame diske gali likti jautrios ir vertingos informacijos, svarbių dokumentų, sutarčių kopijų, neapsaugotos prieigos prie programų, pavyzdžiui, buhalterinės apskaitos ir panašiai.

„Jei įrenginys su palikta asmenine informacija pateks į geranoriškai nusiteikusio, gerbiančio kitų privatumą asmens rankas, jis imsis priemonių, kad ši informacija būtų grąžinta savininkui arba tinkamai ištrinta. Grėsmių jūsų duomenims kiltų tuomet, jei tokia asmeninė informacija patektų į rankas piktavaliams, kurie ieško įvairių būdų, kaip gauti naudos ir pasipelnyti, pradedant prekyba asmens duomenimis ir šantažu, tapatybės vagyste ir panašiai“, – sako V. Šulinskas.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovas pasidalijo, kokie žingsniai būtų svarbiausi, apsaugant savo asmeninius duomenis, jeigu nutartume savo skaitmeninį prietaisą perduoti į antras rankas.

  • Įsitikinkite, kad galite iš kito įrenginio prisijungti prie operacinės sistemos gamintojo paskyros. Pavyzdžiui, jei kompiuteryje naudojama „Microsoft“ „Windows OS“ ar telefone „Google“ „Android OS“, tai pabandykite prisijungti prie „Microsoft“ ar „Google“ paskyros. Įsitikinkite, kad galite prisijungti prie kitų jums svarbių paskyrų, pavyzdžiui, „Microsoft 365“, kitų debesijos paslaugų ar naudojamų socialinių tinklų.
  • Iškelkite iš atiduodamo įrenginio sau svarbią informaciją (kontaktus, nuotraukas, dokumentus ir pan.) ir susikonfigūruokite iš naujo sau svarbias programėles pavyzdžiui, el. bankininkystės ir kitas.
  • Atstatykite kompiuterio ar mobiliojo įrenginio operacinės sistemos gamyklinius duomenis (angl. Factory reset), būtinai pasirinkus, kad būtų pašalinti visi duomenys.
  • Pasikeiskite ankstesnius slaptažodžius, kuriais jungėtės prie savo pagrindinių paskyrų naujame ar tiesiog kitame įrenginyje.

„Norint išvalyti asmeninį kompiuterį vietoje standžiojo disko sunaikinimo galima panaudoti specializuotą duomenų sunaikinimo programinę įrangą, pavyzdžiui, kuri taiko duomenų sunaikinimo metodus, naudojant specialius užrašymo ant viršaus algoritmus. Tik, žinoma, po tokio duomenų sunaikinimo įrenginio atmintinė ar standusis diskas bus tušti, be jokios operacinės sistemos ir kitos programinės įrangos. Na, ir visada yra galimybė, jei tai kompiuteris, tiesiog pašalinti visus standžiuosius diskus“, – primena V. Šulinskas.

- Reklama -

Jis taip pat įvardija atvejį, kai į elektronikos prekių parduotuvę buvo grąžintas įsigytas kompiuteris, kuris buvo parduotas kitam asmeniui neištrynus ankstesnio vartotojo paskyrų, prisijungimų ir duomenų. Parduotuvė privalėjo išsamiai ištirti situaciją, jos atsiradimo priežastis ir tuomet, prireikus, pateikti pranešimą apie asmens duomenų saugumo pažeidimą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai. Taip pat, kadangi kompiuteryje buvo paliktos įjungtos ankstesnio vartotojo „Google“ ir „Facebook“ paskyros, kurios, be kita ko, plačiai naudojamos jungiantis prie kitų paslaugų teikėjų paskyrų, parduotuvė privalėjo informuoti ir žmogų, kuriam tos paskyros priklausė, taip suteikiant žmogui galimybę imtis prevencinių priemonių, tokių kaip slaptažodžių pakeitimas.

Asmens duomenų pažeidimą reikia vertinti rimtai

Kai asmens duomenų saugumas nėra tinkamai užtikrinamas, pavyzdžiui, asmens duomenys prarandami, be leidimo atskleidžiami ir kt., tai, atsižvelgiant į konkrečias aplinkybes, tokie atvejai laikomi asmens duomenų saugumo pažeidimu. Jei duomenų valdytojas nustato, kad asmens duomenų saugumo pažeidimas įvyko ir yra rizika fizinių asmenų teisėms ir laisvėms, jis per 72 valandas nuo tada, kai sužino apie asmens duomenų saugumo pažeidimą, turi informuoti Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją, pateikdamas visą būtiną informaciją, susijusią su pažeidimu, jo priežastimis, tyrimu, taikytomis priemonėmis ir pan. Tuomet Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija įvertina gautą informaciją ir priima sprendimą, ar reikalingas papildomas tyrimas ar kiti papildomi veiksmai.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kokių veiksmų turi imtis vartotojas, gavęs kompiuterį su kito asmens nuotraukomis, asmenine informacija ar kitais duomenimis. Asmens informacija yra konfidenciali, todėl ją gavęs kitas vartotojas neturi teisės jos platinti ir daryti jos kopijas“, – atkreipia dėmesį Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovas.

Nenaudojamų prietaisų kaupimas – prastas pasirinkimas

Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Laura Jurevičienė pastebi, kad kompiuteriai, planšetės ir telefonai yra prietaisai, kuriuos vartotojai labai dažnai vengia perduoti į antras rankas. Tai nėra labai dideli daiktai, kurie užimtų daug vietos namuose, kaip pavyzdžiui, šaldytuvas ar skalbyklė, todėl tiesiog padedami į spintelę ar sandėliuką, tikintis, kad galbūt dar prireiks, arba manant, kad duomenims perkelti atsiras laiko vėliau.

„Kuo ilgiau laikysime nenaudojamus savo kompiuterius ar mobiliuosius telefonus, tuo jie labiau nuvertės ir praras galimybę būti naudingi kitam asmeniui. Tad jei norime jaustis socialiai atsakingais, mylinčiais gamtą ir planetą, pasirūpinkime savo duomenų saugumu ir palydėkime savo kompiuterį ar išmanųjį į kitas rankas, kad jis būtų naudojamas. Suprantama, norėtųsi gerą darbą padaryti be pastangų, bet kartais jų prireikia. Gyvename skaitmenizacijos amžiuje, tad skaitmeninių prietaisų higiena turėtų tapti tokia pat įprasta, kaip ir asmeninė higiena“, – pastebi EPA atstovė.

Ji taip pat primena, kad sugedusiems ar tiems, kurių taisyti neapsimoka, skaitmeniniams prietaisams yra skirti specialieji elektronikos atliekoms ir panaudotoms baterijoms skirti konteineriai, kuriuos galima rasti prekybos centruose, bibliotekose, kitose įstaigose.

Apie Elektronikos platintojų asociaciją (EPA)

Elektronikos platintojų asociacija yra didžiausia šalyje licencijuota kolektyvaus elektros ir elektronikos įrangos atliekų tvarkymo organizavimo organizacija. Ji vienija kelis šimtus tarptautinių ir nacionalinių elektros ir elektronikos įrangos gamintojų bei importuotojų, tarp kurių – žinomiausi pasauliniai elektronikos gamintojai, pvz., „Bosch“, „Siemens“, „Whirlpool“ ir kt. EPA savo veiklą organizuoja ir atliekų surinkimą finansuoja visos šalies mastu.

Neringa Baranauskienė

spot_img

„Rimi“ dairykitės kiaulienos nugarinės įsigyti pigiau: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą

Ypatingų progų metu dažnai puikuojasi keptas kiaulienos kumpis ar nugarinė. Kiauliena patinka daugeliui, o ją paruošti nesudėtinga tiek savaitgalio pietums, tiek šventėms, nes šios mėsos panaudojimo galimybės tiesiog beribės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė...

3 laiką ir pinigus taupantys „Iki“ receptai, o desertu nebesirūpinkite – išnaudokite „Smaližių fiestą“

Grįžtant į rudenišką rutiną, norisi kuo mažiau vargo ir išlaidų. Tokį norą išpildys taikliai parinktos jau ketvirtadienį prasidėjusios didžiosios „Iki“ savaitgalio akcijos. Sočius, bet lengvai pagaminamus ir visai nebrangius savaitgalio pietus paruošite iš ypač...

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, rugsėjo 9–15 dienoms. AVINAS Savaitės pradžioje derėtų atsakingiau elgtis su pinigais, finansiniais dokumentais, investicijomis. Jeigu prireiks draudimo išmokos, svarbu tinkamai ir laiku sutvarkyti dokumentus. Galite gauti lauktą žinią iš mokymo įstaigos ar...

„Rimi“ dairykitės pigesnių vynuogių: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net...

Vynuogės – vienos saldžiausių uogų, todėl dažnai klaidingai manoma, kad jos visai nevertingos. Tačiau prasidėjus rudens vynuogių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą ir sako, kad vynuogės...

Vasaros ieškoti į Gran Kanariją: sužavės ir paplūdimių, ir kalnų mėgėjus

Nors prasidėjęs rugsėjis džiugina saule, ruduo neišvengiamai atneš ir daugiau tamsių vakarų bei darganos – tokiu metu mintys neretai ima suktis apie pabėgimą į šiltesnius kraštus. Gran Kanarijos klimatas įsibėgėjus rudeniui tam idealus: ir...

ORAI: Rugsėjį tęsis vasariška šiluma – temperatūra kils iki 30 laipsnių

Ketvirtadienį Lietuvoje giedra ir sausa. Vėjas rytų, šiaurės rytų, naktį 4–9 m/s, dieną 6–11 m/s. Temperatūra naktį 11–16, pajūryje 17–19, dieną 25–30 laipsnių šilumos. Penktadienį be lietaus. Vėjas rytinių krypčių, naktį 3–8 m/s, dieną 5–10...

Rugsėjo 5-oji: vardadieniai, dienos INFO ir kitos įdomybės

Rugsėjo penktoji – 249-oji metų diena (ketvirtoji 36-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 117 dienų. Savo vardadienius šiandien švenčia: Dinga, Dingailas, Dingailė, Erčius, Erdas, Erdenė, Filibertas, Firmas, Firminas, Gausantė, Justina, Rasvita, Rozvita, Stanislova; rytoj:...

Astrologinė prognozė rugsėjo 5-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Šiandien jums gali tekti reikštis viešumoje, organizuoti, bendrauti su oponentais, konkurentais ar užsieniečiais. Sulauksite daug dėmesio. Nepakenktų rimčiau įsigilinti į tikruosius aplinkinių motyvus. JAUTIS. Aplinkybės skatins visas jėgas atiduoti tai veiklai, kuria dabar užsiimate....

„Rimi“ siūlo varškės įsigyti pigiau: gydytoja dietologė atskleidė, kodėl ją gali valgyti ir netoleruojantys...

Įvairios kultūros, įskaitant Indijos, Vidurio Rytų ir Europos, turi senas varškės gamybos tradicijas, tad tai – neatsiejamas kasdienių ir šventinių dienų ingredientas visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad varškė – puikus lengvai...

Telefonai ir kompiuteriai pirmokams: svarbu ne tik patogumas, bet ir saugumas

Pirmokas – tai žmogus, kurio gyvenime padaugėja tiek atsakomybės, tiek ir savarankiškumo. Kokį vaidmenį šiuo gyvenimo etapu turėtų suvaidinti telefonai ir kompiuteriai? Patarimais ir įžvalgomis dalijasi ugdymo ir skaitmeninės įrangos žinovės. Valdyti įrenginį ir juo...

ORAI: Antradienio dieną lietaus tikimybė maža, temperatūra 25–30 laipsnių

Antradienio dieną lietaus tikimybė maža. Vėjas daugiausia rytų, 4–9 m/s. Temperatūra 25–30 laipsnių. Trečiadienį be lietaus. Vėjas daugiausia rytų, naktį silpnas, dieną 5–10 m/s. Temperatūra naktį 12–17, Kuršių nerijoje apie 19 laipsnių šilumos, dieną 25–30...

Astrologinė prognozė rugsėjo 3-iajai, antradieniui

AVINAS. Ankstų rytą prasidės jaunaties fazė. Nors diena emociškai ir praktiškai bus nelengva, labai svarbu nusiteikti kuo pozityviau. Daug rizikų kelyje – būkite itin atidūs. JAUTIS. Pasirūpinkite, kad jūsų vaikai tinkamai leistų laisvalaikį ir saugokite...

Vilniuje vyras nukrito nuo šlaito

Vilniuje sekmadienį vyras nukrito nuo šlaito, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD). Anot PAGD, 22 val. 18 min. pranešta, kad Koklių gatvėje vyras nusirideno nuo stataus šlaito link tvenkinio. Ugniagesiams atvykus į įvykio vietą,...

Vilniaus mokyklos gavo 29 pranešimus apie neva padėtus sprogmenis, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą

Vilniaus mokyklos pirmadienį gavo 29 melagingus pranešimus apie neva padėtus sprogmenis, policija dėl šių pranešimų pradėjo ikiteisminį tyrimą. „12 valandos duomenimis, gauti 29 pranešimai“, – Eltai sakė Policijos departamento atstovė Revita Janavičiūtė. Anot jos, elektroninius laiškus...

Vilniuje neblaivus vairuotojas sukėlė masinę avariją

Vilniuje neblaivus automobilio vairuotojas sukėlė masinę avariją, per ją nukentėjo motociklininkas ir buvo apgadinti dar du automobiliai. Avarija įvyko sekmadienį, apie 10 val. 25 min., Ateities ir Baltupio gatvių sankryžoje, pranešė policija. Automobilis „VW Sharan“, vairuojamas...

Sostinėje moteris galimai smurtavo prieš nepilnametę

Vilniuje moteris sekmadienį galimai smurtavo prieš nepilnametę, pranešė policija. Anot Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, apie 18 val. bute konflikto metu moteris (gim. 1977 m.) smurtavo prieš septyniolikmetę, tuo sukeldama jai fizinį skausmą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas...

Perkant pigesnį naudotą automobilį, rizikuojama paslėptomis gedimų ar klastojimo problemomis

Naudotų automobilių importo rinka Lietuvoje sudaro apie trečdalį visų naudotų transporto priemonių sandorių. Tačiau duomenų bendrovės „carVertical“ atliktas tyrimas atskleidė, kad dauguma į šalį įvežamų automobilių buvo patyrę žalą, o tai leidžia daryti prielaidą,...

Kaip ir kada geriausia keisti savo elektros tiekimo planą?

Elektros rinkos liberalizacija vartotojams suteikia galimybę laisvai pasirinkti ne tik nepriklausomą elektros tiekėją, bet ir elektros tiekimo planą, atsižvelgiant į geriausią kainos ir suvartojimo santykį. „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas primena, kad...

Nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai

Nuo sekmadienio įsigalioja nauja skiepijimo nuo erkinio encefalito tvarka. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad 50-55 metų asmenys nuo šios ligos vakcinas gauti galės nemokamai. Pagal naują tvarką, šie asmenys taip pat galės nemokamai...

Policija surado Kretingos rajone mirtinai vyrą sužalojusį vairuotoją

Kaip sekmadienį pranešė Policijos departamentas, Policija nustatė Kretingos rajone ant kelio vyrą mirtinai sužalojusį ir iš įvykio vietos pasprukusį krovininį automobilį bei jo vairuotoją, pranešė Policijos departamentas. Pasak policijos, kaip ir buvo nurodoma pirminėje versijoje,...

Pagrindinis patiekalas, garnyras ir užkandis viename: „Iki“ išleisite vos kelis eurus ir keptuvėje išsikepsite...

Kartais vienas receptas gali išgelbėti pačiais įvairiausiais atvejais. Karštas – kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas, norintys daugiau sotumo jį gali derinti prie mėsos patiekalų, o gabalėlis šalto bus ir puikus užkandis, pataria „Iki“. Tokiu vaidmenų...

„Iki“ toliau plečia tinklą – atidarė pirmąją parduotuvę Naujojoje Akmenėje, iškart nusidriekė pirkėjų eilė

Ketvirtadienį atvertos ilgai lauktos „Iki“ parduotuvės Naujojoje Akmenėje durys, už kurių dar prieš atidarymą rikiavosi pirkėjai. Naujausia moderni prekybos vieta atidaryta adresu L. Petravičiaus a. 4A. Čia pirkėjai arčiau namų ras naudingų pasiūlymų, akcijų...
spot_img
spot_img
spot_img